Kedves Olvasóm!



Bizonyára észreveszed, hogy az ételek egy - két hozzávalót illetőleg kissé reformosra sikeredtek. Sajnos, igen... ez szándékos. Lehetőség szerint mennél kevesebb szénhidrát és zsírtartalmú hozzávalót használok, mindemellett amennyire csak tudom, ígérem, hogy megőrzőm az itáliai konyha jellegzetességeit!

Teszem mindezt azért, mivel sajnos az olasz konyha (Isten áldotta) jellegéből adódóan a csábítást időnként egy - két (három, négy,...) plusz kiló is követi, így szenvedélyemnek csak úgy tudok jóérzéssel hódolni ha nem érzem, pláne nem látom ennek "eredményét" magamon. Megértésed hálásan köszönöm!

Baráti üdvözlettel,
Caprice

2009. június 4.

Tócsni olaszosan

"A tócsni vagy lapcsánka reszelt krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni."
Wikipédia

Tudom, most ferde szemmel nézel rám, és tudom, igen: mindent olaszosítani akarok...Pedig isten bizony finom a tócsni csak úgy magában is! Vagyis bocsánat, nem magában, hanem hagyományos módon, krumplival és liszttel.
Szóval én is úgy ismertem meg, és semmi bajom vele, csak hát az utóbbi időben életmód fun lettem. Ez csak annyit tesz, hogy elkezdtem sportolni, ilyet az elmúlt 25 év alatt egyszer sem tettem! És akkor már gondoltam, hogy megreformálom szerény méretűre nőtt párom és jómagam étrendjét is, mert vagy a késő esti (jó nagy adag) vacsorákról kell lemondanunk, vagy egy jó kompromisszumos megoldást kell találjak erre a "problémára".
Így jött a "zöldségesítés" ötlete, ezt pedig követte a zsír és a szénhidrát mellőzésének gondolata. Szóval kedves olvasóm remélem megértesz, és ha rám hallgatsz akkor neked sem fog fájni a fejed, hogy egyre csak nő (pedig erre lenne egy jó kis refrénem..:) a bendő.

No! Most, hogy jól kimagyarázkodtam magam, hozzá is kezdhetnénk, nem? Menj ki a kertbe, vagy egyszerűen csak vedd elő a zöldségeket, amiket otthon találsz. Lehetőleg minnél színesebb legyen a paletta (paradicsomot mondjuk ne rakj bele), de ha nagyon szeretnéd, akkor egy kis krumpli is mehet bele. Parancsolj, itt a bevásárlólistád! :)

Bevásárlólista:
Karfiol (kisebb)
Cukkini (2)
Színes paprika (zöld vagy piros) (1, másfél)
Hagyma (2 kisebb)
Tojás (1)
Krumpli (1-2 szem)
Gomba (2-3 fej)
Zsemlemorzsa
Nagyon kevés liszt
Petrezselyem
Bazsalikom
Olíva

Ha sikerült mindent beszerezned, kezdjünk neki!

A karfiolt szedd rózsáira és tedd fel főni. Addig főzd, amíg kellően puha nem lesz. Ez idő alatt nagy lyukú reszelővel reszeld le a: cukkinit, paprikákat, hagymát, krumplit, tedd bele a fűszereket (remélem frisset vettél)! :) A karfiolt valamint a gombát vágd apró darabokra, valahogy úgy, mintha aprítanád és tedd azt is hozzá.

Dobd bele a tojást, sózd, borsozd, fűszerezd még ízlés szerint. Tegyél bele zsemlemorzsát, annyit amennyit felvesz. Ha nem szükséges, akkor liszt nem is kell bele. A lényeg az, hogy kis lapótyákat (remélem használatos még ez a szó, ha nem akkor a képen látni fogod, hogy mire gondoltam) tudj formálni belőle, úgy, hogy ne essen darabjaira a tócsni, majd forró olívában süsd ki őket.
Tálalás:
citromos, borsos tejfölmártással. Ha van kedved még forrón reszelj rá füstölt sajtot, vagy darabolj mellé mozzarellát és friss paradicsomot! Ne feledd, minnél kevesebb lisztet teszel bele, annál kevesebb szénhidrátot tartalmaz a vacsorád! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése